Skip to main content

Σαμοθράκη

Το λεύκωμα αυτό δεν είναι ένας ακόμα τουριστικός οδηγός της Σαμοθράκης και δεν φιλοδοξεί να ενημερώσει για τόπους και ομορφιές του νησιού.

Οι φωτογραφίες που περιέχει είναι απλά η προσωπική ματιά του φωτογράφου και η αποτύπωση συναισθημάτων του. Είναι η Σαμοθράκη όπως αυτός τη βλέπει και την αισθάνεται. Γι’ αυτό δεν υπάρχουν τοπωνύμια και χρονολογίες, είναι η Σαμοθράκη του Μιχάλη Μπολιάκη.


Παιδιά στις γειτονιές του κόσμου

Η λέξη «γειτονιά», πέρα από την περιοχή που ορίζει, κουβαλάει όλες εκείνες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής και των δραστηριοτήτων των ανθρώπων της.  Σε μία εποχή πανδημικής δυσφορίας και μετάβασης σε νέες νόρμες συμπεριφοράς, η γειτονιά μας δέχεται κλυδωνισμούς και συρρικνώνεται. Ο Μιχάλης Μπολιάκης μας «αναγκάζει» με τις φωτογραφίες του να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και να βρούμε ξανά μέσα στην ψυχή μας τη σημασία της λέξης.

Η γειτονιά είναι πάνω απ’ όλα τα πρόσωπα των παιδιών. Το φωτογραφικό αυτό λεύκωμα ουσιαστικά δεν έχει γεωγραφικό τόπο. Όλες αυτές οι φωτογραφίες αποτυπώνουν τις δικές μας γειτονιές, αυτές που έχουμε χάσει. Οι γειτονιές που ακόμα και μέσα στις δυσκολίες της ζωής, γίνονται ομορφότερες όταν τα παιδιά δρουν ελεύθερα και χαρούμενα. Κάθε φωτογραφία είναι και ένα βλέμμα, μία κίνηση παιδική που παγώνει στον χρόνο και μας επαναφέρει στον κόσμο της αθωότητας.  Το βιβλίο αυτό είναι το μέσο ώστε να συνδεθούμε πιο ισχυρά, και εμείς και ο φωτογράφος, με το παιδί που κουβαλάμε μέσα μας.


Peru

Ο Μιχάλης Μπολιάκης, σε ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στα τέλη της δεκαετίας του ’90, περιηγείται στην περιοχή του Cuzco, της Arequipa, της λίμνης Titicaca και αλλού, χωρίς πρόγραμμα και συγκεκριμένο σκοπό, συλλέγοντας εικόνες της καθημερινότητας που κρύβεται πίσω από τις βιτρίνες του τουρισμού.

Οι φωτογραφίες αυτού του λευκώματος, με επίκεντρο τους γηγενείς του Περού, ορόσημο για τους προκολομβιανούς πολιτισμούς, αποτυπώνουν την ανόθευτη ομορφιά και γοητεία του τόπου που υπήρξε το κέντρο του πολιτισμού των Ίνκας.Οι φωτογραφίες αυτού του λευκώματος, με επίκεντρο τους γηγενείς του Περού, ορόσημο για τους προκολομβιανούς πολιτισμούς, αποτυπώνουν την ανόθευτη ομορφιά και γοητεία του τόπου που υπήρξε το κέντρο του πολιτισμού των Ίνκας.


Στην Πόλη

Η Κωνσταντινούπολη αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα πιο αγαπημένα και δελεαστικά φωτογραφικά θέματα, όχι μόνο εξαιτίας της σύγχρονης πολιτικής και κοινωνικής εικόνας της αλλά κυρίως για την κουλτούρα και την ιδιαίτερη παράδοση και ιστορίας της. Στο παρελθόν έχει εμπνεύσει πολλούς φωτογράφους να αναζητήσουν τις ιδιαιτερότητές της και να περιγράψουν τη φυσιογνωμία της.

Ο Μιχάλης Μπολιάκης για δέκα και πλέον χρόνια ταξιδεύει και φωτογραφίζει την Κωνσταντινούπολη αποσκοπώντας στην καταγραφή της σύγχρονης ζωής της. Το αποτέλεσμα αυτών των ταξιδιών παρουσιάζεται στο λεύκωμα του με τίτλο "Στην Πόλη".


Colore Cubano

Ο Μιχάλης Μπολιάκης μας κάνει συντρόφους του σε ένα ακόμη ταξίδι στην αγαπημένη του Κούβα!

Στο "Colore Cubano" βλέπουμε για πρώτη φορά έγχρωμες φωτογραφίες του φωτογράφου. Μετά από εννιά χρόνια από την έκδοση του ασπρόμαυρου λευκώματος "Στην Κούβα", ο καλλιτέχνης επιστρέφει στην Κούβα για να την αποθανατίσει με τον φωτογραφικό του φακό αυτή τη φορά έγχρωμη.


Στην Κούβα

Iστορικά, από τον περασμένο αιώνα που η φωτογραφία άρχισε να παρουσιάζει σταθερές και μόνιμες εικόνες, μας επιτρέπει να διαβαίνουμε το χρόνο αφήνοντάς μας αξέχαστες και μοναδικές μνήμες. Oι φωτογραφίες που ο Mιχάλης Mπολιάκης τράβηξε κατά τη διάρκεια των συχνών ταξιδιών του στην Kούβα τη δεκαετία του '90 είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

Oι εικόνες του είναι διαποτισμένες από αγάπη, ευαισθησία και συμπάθεια για ένα χαρούμενο, απλό λαό, που αναγκάστηκε να ζήσει σε δύσκολες συνθήκες, χωρίς αυτό να επηρεάσει την αντίληψή του για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια. H μουσική είναι πανταχού παρούσα στις φωτογραφίες του, όντας αναπόσπαστο κομμάτι της κουβανέζικης κουλτούρας, που με τους ρυθμούς της βάζει σε κίνηση ένα φλογερό λαό που σφύζει από ζωή.

Oι εικόνες των παιδιών και των νέων που παίζουν στους δρόμους, των παλιών αυτοκινήτων που μας μεταφέρουν αρκετές δεκαετίες πίσω είναι πλευρές της σημερινής Kούβας που προκαλούν το θαυμασμό, γιατί δεν είναι παρά το αποτέλεσμα πολύχρονης αντίστασης και αντιπαράθεσης σε μια εχθρική πολιτική, αλλά και της μοναδικότητας του λαού που καταφέρνει να τα διατηρεί ακόμα και σήμερα.


Της Αλεξανδρουπόλεως

Ένα φωτογραφικό λεύκωμα αφιερωμένο στην Αλεξανδρούπολη. Φωτογραφίες του Μιχάλη Μπολιάκη οι οποίες αποτυπώνουν στιγμές της καθημερινότητας και ένα κείμενο του Γιάννη Ξανθούλη, για την πόλη.

ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ